PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki Strona Główna falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwornice częstotliwośći mechaniczne.
Autor Wiadomość
rudolf 

Wysłany: 2009-05-29, 23:26   Przetwornice częstotliwośći mechaniczne.

Spotkałem się z rozmowach ze starszymi automatykami jak mechaniczna przetwornica częstotliwości. Nie mam pojęcia jak to działało. To jest jakieś urządzenie w wyglądzie przypominające silnik .
Spotkaliście się z tym ?

bonanza

Wysłany: 2009-05-30, 22:39   

No pewnie! Z tym jest podobnie, jak ze silnikiem Schragego - jak patrzysz na rysunek, to
doskonale wszystko rozumiesz, jak widzisz to w realu, to czarna magia... :mrgreen:
To jest silnik i generator napędzany tym silnikiem, wzbudzenie jest z sieci, czyli AC, a
generator jest wielobiegunowy (np. 6). Częstotliwość wzbudzenia dodaje się do częstotliwości wynikającej z obrotów i wychodzą całkiem niezłe fazy... Pisk. :lol: Stosowało się to (i nadal pracuje) np. do pił i frezów w stolarstwie. Płynna regulacja obrotów w ten sposób - wirową przetwornicą - nie jest możliwa.
Raz szukałem 2 dni przyczyny - frezy wprawdzie ruszały, ale za chwilę wylatywał termik, napięcia na 3 fazach wyjściowych były, ale nieco zaniżone - w końcu znalazłem odkręcony zacisk wzbudzenia na jednej z faz. Ponieważ wszystko się kręci - na wyjściu były wszystkie 3 fazy, ale jakby "modulowane". Gdybym wtedy miał przenośny oscyloskop...

Odpowiedz do tematu