|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Zmniejszenie częstotliwości sieci z 50 Hz na 25 Hz |
| Autor |
Wiadomość |
Bigg
|
Wysłany: 2009-05-15, 23:39 Zmniejszenie częstotliwości sieci z 50 Hz na 25 Hz
|
|
|
Witam.
Jest sobie 6 silników trójfazowych 7 kW, które są używane do wentylacji.
Jednakże moc tych silników została dobrana na wyrost (i to dużo) i trzeba by tą moc zmniejszyć bez ruszania silników (tu nie ma niespodzianki). Trzeba zastosować falowniki.
Poczytałem trochę o falownikach (chociaż jeszcze wiele trzeba by przeczytać, aby temat zgłębić) i nasuwają mi się następujące wnioski.
Falowniki z płynną regulacją częstotliwości, dostępne w sprzedaży i o takich mocach są jednak drogie, szczególnie że trzeba aż 6 sztuk.
Najłatwiej byłoby zastosować falownik, który na stałe przetwarza 50 Hz na 25 Hz. Czyli dwukrotne zmniejszenie częstotliwości, ewentualnie trzykrotne. Taki układ mógłbym skonstruować sam, tzn. tak mi się tylko wydaje .
Układ musiałby prostować dwie połówki z każdej fazy, a dwie zostawiać niewyprostowane o tak:
/\°°/\°°/\
°°\/°°\/ - jedna faza prądu, 50 Hz
1 2 3 4 5 - numery połówek
°°°°/\/\
\/\/°°°°\/ - jedna faza prądu, 25 Hz, wyprostowane połówki (0), 1, 4, 5, (8), (9) itd.
Na "kółeczka" na tych "rysunkach" proszę nie zwracać uwagi - stanowią tylko wypełnienie, bo spacje się nie nadawały do wypełniania. Symbole /\ \/ mają symbolizować połówki sinusoidy.
Widać, że 2 kolejne połówki muszą być prostowane, a 2 nie. Układ musiałby być (jak wyczytałem) na tranzystorach polowych lub IBGT. Do tego prosty licznik i układ teoretycznie gotowy. Pozostaje problem zmniejszenia napięcia odpowiednio do zmniejszonej częstotliwości. Tutaj transformator.
A teraz problemy. Czy da się zbudować tak prosty układ, który nie musi wykonywać różnych automatycznych funkcji przy rozruchu, dopasowania obciążenia i całej reszty (co zazwyczaj występuje w takich falownikach) bez szkody dla silnika, tzn. czy te funkcje są konieczne?
Czy dopasuję napięcie do częstotliwości (teoretycznie powinno być mniejsze o połowę, ale może jednak nie)?
Czy pozbędę się wyższych częstotliwości występujących w tak wyprostowanym napięciu, na tyle, żeby nie popsuć silnika? A może nie trzeba się pozbywać tych częstotliwości?
Jakie niespodzianki mogą mnie jeszcze spotkać?
Budowa układu samemu jest oczywiście dość karkołomnym przedsięwzięciem, lepiej byłoby coś takiego kupić w rozsądnej cenie. Czy istnieje na rynku falownik, który zmniejszałby częstotliwość na 25 Hz?
Czy może można by załatwić tą sprawę zmniejszenia mocy w jeszcze inny sposób?
Prosiłbym o odpowiedzi nie tylko na pytania dotyczące możliwości zakupu takiego falownika na rynku, ale także na te dotyczące teoretycznych podstaw budowy falowników z pierwszej części posta. Po prostu chcę się zniechęcić do budowy takiego układu samemu
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Bigg |
|
|
|
 |
napedy

Pomógł: 16 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 97 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-05-15, 23:45
|
|
|
| Bigg napisał/a: | | Falowniki z płynną regulacją częstotliwości, dostępne w sprzedaży i o takich mocach są jednak drogie, szczególnie że trzeba aż 6 sztuk. |
Zastosuj 1 falownik do 6 silników.
W tym poście masz jakiś prosty schemat i zasadę podłączenia silników do jednego falownika |
|
|
|
 |
IGBT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-15, 23:51
|
|
|
| Dla 25Hz i silnika 7,5kW prąd będzie nie większy niż prąd jałowy czyli ok 5A. 5Ax6szt. to 30A. Przemiennik na taki prąd to koszt ok 3-4tyś zł. I problem z głowy. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 7 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|