PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki Strona Główna falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o czestotliwosc nosna
Autor Wiadomość
peterzajac 

Wysłany: 2009-12-17, 01:20   Pytanie o czestotliwosc nosna

Panowie, jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc.
pisze z klawiatury bez polskich znakow, wiec przeprasza, ze niektorych slow sie bedziecie musieli domyslac.

Mam pytanie odnosnie czestotliwosci nosnej falownika.
wiem ze aby oliczyc prady uplywu w przewodzie falownik-silnik, nalezy miec wartosc napiecia dla czestotliwosci nosnej. jak obliczyc wartosc napiecia dla tejze czestotliwosci i czy te czestotliwosc traktujemy jako harmoniczna, czy jakos inczej. jak to (jesli to poprawne) pokazac sygnal o czestotliwosci nosnej na przebiegu Fouriera. Wiem ze moge mylic pojecia, wiec prosilbym o jak najwiecej wyjasnien, mozliwych wzorow, odnosnikow do literatury (przyznam ze pogooglowalem troche i nic nie moglem znalezc). przeszedlem tez przez ksiazke prof.Barlika o tyrystorach i falownikach (tytulu dokladnego nie pamietam) i to co znalazlem wprowadzilo mnie w jeszcze wieksze zaklopotanie.

bonanza

Wysłany: 2009-12-17, 07:02   

Teorii nie studiowałem tak głęboko, ale przy sygnale prostokątnym ładunek przepływający między żyłą a ziemią w jednej połówce prostokąta fali nośnej będzie chyba U*C, gdzie U to napięcie PWM, a C - pojemność doziemna żyły. Tzn. pojemność zostaje całkowicie naładowana do napięcia szyny DC, a przy zmianie biegunowości będzie przeładowywana z częstotliwością PWM. Kształt prądu będzie inny niż napięcia (szpilka), ale skalarna zależność liczbowa wynikjąca z definicji pojemności powinna być zachowana.

Odpowiedz do tematu