|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Falownik LS iC5 (dawne LG) a miernik Lumel N11S |
| Autor |
Wiadomość |
automatyk
|
Wysłany: 2009-03-06, 20:56 Falownik LS iC5 (dawne LG) a miernik Lumel N11S
|
|
|
Witam!
Panowie proszę o pomoc zastosowałem do napędu wirówki falownik firmy LS iC5 ze względu na konieczność ciągłego obserwowania i regulowania liczby obrotów bębna (falownik ten ma bardzo niedoskonałe wskazanie na wyświetlaczu – należy zmieniać kursorem ponieważ wynik się nie mieści w okienku) zastosowałem miernik cyfrowy Lumel typ N11S i podłączyłem na wyjście analogowe falownika.
No i mam problem miernik pozwala na przeskalowanie sygnału 0- 10V na wskazanie obrotów 0- max lecz wskazanie to odbiega i to znacznie od wskazania na falowniku!
Nic nie rozumiem dlaczego tak jest czy to wyjście jest uszkodzone czy może miernik?
Silnik ma 1420 obr/min
Falownik pokazuje 1500
A miernik jeszcze inne wartości nawet nie pokazuje poprawnie 0 obrotów, a programuję na mierniku 0V = 0 obrotów.
Zamiast maksymalnych obrotów 1420 pokazuje 1495.
Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
lg
GR - Aniro
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 11 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2009-03-06, 22:30
|
|
|
Witam.
Fabrycznie falownik ma częstotliwość maksymalną 60Hz i dla takiej wartości odnosi się napięcie wyjściowe 10V. Po drugie, zdarzały się mi w przeszłości mierniki które z racji swojej rozdzielczości miały przekłamania. Nie twierdzę, że jest to w tym przypadku. W razie takiego problemu można jeszcze skalować wyjście napięciowe w par. I50.
Pozdrawiam
GR |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 39 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 265 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2009-03-07, 15:11
|
|
|
| Instrukcja LS iC5 napisał/a: | ....
AM - CM Wyjście analogowe
Wyjście pomiarowe dla jednego z następujących sygnałów:
Częstotliwość wyjściową, prąd wyjściowy, napięcie wyjściowe, napięcie
szyny DC. Nastawioną fabrycznie wartością standardową jest
częstotliwość wyjściowa. Maksymalne napięcie wyjściowe oraz prąd
wyjściowy wynoszą: 0-10V, 1mA.
Częstotliwość wyjściowa nastawiona jest na 500Hz. (par. I-50)
... |
I jak tu Kolega chce podglądać analogiem obroty, skoro wyjście daje co najwyżej częstotliwość? 50Hzx30 (mnożnik) daje 1500 (wyświetlenie 1495), lecz jest to częstotliwość synchroniczna, silnik asynchroniczny będzie miał 1400...1450obr/min.
Należy się zastanowić, do czego taka dokładność jest potrzebna - miałem kiedyś aplikację, w której miały się wyświetlać niemal ułamki promila, okazało się to niemożliwe. Finalnie rozdzielczość wskazań jest nieco lepsza od 1% - i wystarcza.
| automatyk napisał/a: | | ...Nic nie rozumiem dlaczego tak jest czy to wyjście jest uszkodzone czy może miernik?... |
Kolega ma na pewno woltomierz... |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 7 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|