PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki Strona Główna falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria falownika ABB ACS401 - spalony rezystor i coś jeszcze
Autor Wiadomość
bonanza

Wysłany: 2010-01-13, 00:31   Awaria falownika ABB ACS401 - spalony rezystor i coś jeszcze

Zostałem poproszony o zdiagnozowanie używanego i o nieznanej przeszłości falownika ABB ACS401002032 400V 15kW ser. no. 1021700634. Problem przedstawiał się tak, że falownik programuje się, słucha komend, wyświetla RUN i częstotliwość od 0 do zadanej, natomiast na wyjściu brak napięć, silnik nie rusza. Brak sygnalizacji błędu. Przywrócenie ustawień standardowych - bez zmian. W historii błędów jest 24 - hardware error. Po otwarciu znalazłem spalony rezystor SMD na płycie głównej wśród sześciu 8-nóżkowych układów A3120 (zapewne driverów). Opis 1R00, więc wstawiłem 1 om. Oczywiście ten rezystor nie spalił się tak sobie, więc teraz po włączeniu zasilania jest normalnie, a po komendzie RUN wyświetlacz ciemnieje, diody migają i znów wyświetla się 24 - hardware error. Czy takie coś jest do naprawienia? Pomocny byłby schemat, ale wiem, że schematy piechotą nie chodzą, więc - czy ktoś w Polsce naprawia te modele?

Odpowiedz do tematu