|
falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Falownik do traka przewożnego problemy. |
| Autor |
Wiadomość |
drewler
|
Wysłany: 2009-04-03, 18:10 Falownik do traka przewożnego problemy.
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników tych urządzeń.
Mam pytanie dotyczące falowników do traków . Posiadam od kilku lat trak przenośny obwożny i do regulacji posuwu używam małego napędu 0,37 kW z falownikiem. Problem jest taki że co pół roku pali mi się falownik. Przerobiłem już falowniki kilku firm i zawsze ten sam problem albo w przypadku gdy się mocno przeciąży układ, i drugi problem to taki że jak z rana włączam potrafi od ręki strzelić i po falowniku.
Jak zabezpieczyć się przed tym ? |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 26 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 172 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2009-04-03, 22:37
|
|
|
Falowniki działają latami i to przy dużo większych mocach.
Problemy mogą wynikać z zawilgocenia (jeśli są duże wahania temperatury, narażenie na opady) oraz z przegrzania (będącego skutkiem zapylenia wnętrza obudowy i zatarcia wiatraka). |
|
|
|
 |
AdamSki

|
Wysłany: 2009-04-07, 14:50
|
|
|
to co napisał mój poprzednik - "bonanza" - to powodem może być po prostu zawilgocenie.
Nawet gdy falownik jest zamknięty w szczelniej szagce sterującej to przy zwmajach temperatury zewnętrznej może powstać wewnątrz kondensacja pary wodnej. Tu prostym rozwiązaniem jest zastosowanie grzałki w szafce. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 9 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|