|
Falowniki Forum Instrukcje Porady
|
Wymiana kondensatorów w falownikach |
Autor |
Wiadomość |
chabrys
|
Wysłany: 2009-02-03, 20:34 Wymiana kondensatorów w falownikach
|
|
|
WItam
Mam pytanie ponieważ mam w firmie pod swoją obsługą około 40 falowników w tym dużych takich jak 75 kW, miałem ostatnio awarię takiego dużego rozwaliło kondensatory.
Czy powinno się zmieniać co jakiś czas kondensatory ?
Czy to można samemu wykonać ? Czy jakieś formatowanie ? |
|
|
|
|
marecki266
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 7 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 2009-02-10, 11:32
|
|
|
Witaj!
Osobiście nie widzę potrzeby wymiany ich "na zapas".
Warto jednak zwrócić uwagę na nieprzekraczanie wartości napięć zasilających i dobrze chłodzenie falowników.
Falowniki często mają w sobie układ miękkiego startu załączania zasilania na szynę DC wiec nie maja takich dużych obciążeń przy załączaniu falownika.
A co do wymiany ich to też nie powinno sprawiać to większych problemów - zwróć tylko uwagę na właściwe parametry nowych kondensatorów i ... ich biegunowość przy montażu :)
Powodzenia!
Marek |
|
|
|
|
napedy
Pomógł: 16 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 123 Skąd: Zwoleń
|
Wysłany: 2009-02-14, 22:44
|
|
|
marecki266 napisał/a: | Witaj!
Osobiście nie widzę potrzeby wymiany ich "na zapas".
Marek |
Ja byłbym za wymianą elektrolitów. Kondensatory te najszybciej się zużywają z elementów elektornicznych |
|
|
|
|
elekktry
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: 2009-02-17, 13:48
|
|
|
Jak w falowniku idą kondensatory, to przeważnie coś grubszego wychodzi, uszkodzony moduł IGBT, mostek. Co do samej wymiany kondensatorów to nie wiem czy jest sens się w to bawić. |
|
|
|
|
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 14 postów. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|