Falowniki Forum Instrukcje Porady Strona Główna Falowniki Forum Instrukcje Porady

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wysterować falownik w automatycznej pracy rewersyjnej
Autor Wiadomość
ambrosius

Wysłany: 2026-01-30, 21:50   Jak wysterować falownik w automatycznej pracy rewersyjnej

Witam,

Potrzebuję wysterować 2 identyczne wentylatory o mocy 0,9kw każdy. Są to wentylatory w małej suszarni drewna.

Chciałbym użyć falownika Twerd typ MFC311 o mocy 3kw (bo taki mam).

1) Czy mogę podłączyć oba wentylatory razem bezpośrednio do falownika?
2) Jak zrealizować pętlę automatycznego sterowania, po podaniu przycisku start:
np.
Obroty Prawo 1h ->łagodne zatrzymanie wentylatorów-> obroty Lewo 1h ->łagodne zatrzymanie wentylatorów ->Obroty Prawo 1h itd...

Układ musi sam automatycznie zacząć działać po zaniku zasilania (jeśli włącznik jest na "1" na panelu głównym). Ważne aby silniki po zaniku zasilania będące jeszcze w ruchu nie dostały zadanego przeciwnego kierunku. Myślałem o dodaniu kilkuminutowej przerwy na początku cyklu przy pierwszym uruchomieniu (czasówka?), aby właśnie uchronić silniki przed startem w przeciwną stronę i dać im czas na ewentualne swobodne zatrzymanie.

Jak najłatwiej zrealizować taki układ? Nie umiem programować PLC, a chciałbym uniknąć styczników i dać zamiast nich falownik.

Za czym powinienem się rozejrzeć? Czy jest jakiś zadajnik sygnału, który mógłby mi sterować tak wejścia falownika?

Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedz do tematu