PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki Strona Główna falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak tabliczki na silniku, a praca wektorowa
Autor Wiadomość
*paweł* 

Wysłany: 2009-04-24, 08:25   Brak tabliczki na silniku, a praca wektorowa

Miałem przypadek uszkodzonej tabliczki na silniku i braku możliwości odczytania parametrów. Aplikacja w której był użyty wymagała użycia charakterystyki wektorowej falownika. Po zczytaniu parametrów przez falownik włączyłem tryb wektorowy. Napęd ruszył i pracuje. Falownik Lenze 8200 Vector. Co o tym myślicie? Moim zdaniem muszą być wpisane parametry silnika, ale tutaj ktoś inny podjął decyzje.
Pozdrawiam

krzysiul 
Lenze Polska

Wysłany: 2009-04-24, 10:46   

8200 vector akurat dość dobrze robi identyfikację nawet przy zakłamanych danych wejściowych. Natomiast zawsze wyznacznikiem będzie efekt końcowy czyli zachowanie się silnika a w szczególności czy nie ucieka w zerze i kręci równo w obie strony. Najlepiej zrobić mu na odsprzęglonym silniku od maszyny taki teścik z szybkimi nawrotami, pracą przy niskiej prędkości (do 1-3 Hz) a potem w maszynie podczas normalnej pracy jak wygląda moment. Natomiast jeżeli się słucha i działa to ok i pozostaje cieszyć się że się udało. Zdarzało się też że tabliczka była bardzo ograniczona w informacje i wtedy najczęściej wybierałem z listy lenzowski silnik najbardziej zbliżony do uruchamianego. W przypadku zwykłego przemiennika z silnikiem asynchroniczny jeszcze nie jest tak źle. Schody zaczynają się jeżeli chcielibyśmy podłączać serwo a nie mamy danych.

drive

Wysłany: 2009-05-04, 22:32   

Czasami metoda prób i błędów pozwala na ustawienie pracy wektorowej.
Tak właściwie to cosinus należy mniej więcej zbliżoną wartość wpisać około 0,8 i próbować kalibrować falownik.
Jak zakończy się sukcesem to ok, jak nie to należy cos zmienić i od nowa kalibracja falownika.

Kazimierz Siwik 
kaziksi

Wysłany: 2010-05-22, 23:06   

mam problem potrzebne mi są dane silnika zainstalowanego w pompie omnigena SPO46-7 moc silnika 11kW. Dane potrzebne sa do wstawienia w parametrach falownika
Pompa zamontowa i brak dostępu do tabliczki znamionowe. Może ktoś ma pod ręką te dane . Dzięki

bonanza

Wysłany: 2010-05-23, 09:22   

A producent nie pomoże :?:

Odpowiedz do tematu