|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
hamowanie prądem stałym w falowniku hitachi l300p |
| Autor |
Wiadomość |
luka071984
|
Wysłany: 2009-08-25, 07:28 hamowanie prądem stałym w falowniku hitachi l300p
|
|
|
| Interesuję się falownikami, ostatnio stworzyłem układ sterowania prędkości obrotowej napędu w walcarce do walcowania blachy na zimno. Układ działa jednak występuje problem z zatrzymaniem. Układ posiada bezwładność która pozwala na zatrzymanie napędu w czasie nie krótszym niż 3 sekundy, falownik nie posiada rezystora hamującego. Moje pytanie brzmi czy można użyć hamowania dynamicznego do wyhamowania układu po uprzednim rozpędzeniu go do prędkości przy 55 Hz. W instrukcji L300p napisali ,że hamowanie dynamiczne nadaję się do hamowania dla małych prędkości, właściwie do pozycjonowania wału silnika. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? |
|
|
|
 |
napedy

Pomógł: 16 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 97 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-08-25, 07:44
|
|
|
Układ posiada zbyt dużą bezwładność aby skrócić czas zatrzymania.
Proponuję w pierwszej kolejności zastosować max z możliwych rezystor hamujący + choper. Nie wiem czy ten falownik ma wbudowany choper czy należy użyć zewnętrznego.
Jeśli to nie pomoże Ci skrócić czasu hamowania pomyśl o hamulcu zewnętrznym na silnik. |
|
|
|
 |
luka071984
|
Wysłany: 2009-08-25, 07:49
|
|
|
| Choper posiada i myślę nad tym rezystorem ale jak z tym hamowaniem dynamicznym przy większych prędkościach? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|