PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki Strona Główna falowniki
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Falownik skalarny
Autor Wiadomość
mpisar

Wysłany: 2009-02-25, 09:07   Falownik skalarny

Falownik skalarny - określenie typu falownika .
Temat w którym wyjaśnimy użytkownikom czym jest sterowanie skalarne.

AdamSki

Wysłany: 2009-02-25, 22:37   

Jest to falownik w którym napięcie wyjściowe jest proporcjonalne do częstotliwości (liniowe U/f) - to rozwiązanie spełnia swe zadanie w 80% zastosowań.

W falownkach skalarnych można tez ustaić (jeśli jest taka opcja) napięcie wyjściowe jest proporcjonalne do kwadratu częstotliwości (U/f2) - zastosowanie głównie w aplikacjach wentylatorowo-pompowych.

W pracy falownika w trybie skalarnym z obciążonym silnikiem przy niskich częstotliwościach (ca. 5Hz) może nastąpić utykanie silnika.

By temu zapobiec pomóc tu może podniesienie napięcia minimalnego, kompensacja poślizgu bądź częstotliwość próbkowania.

A tak na marginiesie, wiele osób poszukuje falownika wektorowego a i tak korzysta z trybu skalarnego. To tak jak jeździć np. Mercedesem G-klasa, czy Land Roverem Defander po ulicach miasta....

bonanza

Wysłany: 2009-03-06, 18:03   

Falownik skalarny (lub tryb skalarny) musimy zastosować, gdy do falownika podłączamy więcej niż jeden silnik równocześnie. Typowym przykładem jest zasilanie całego ciągu transporterów taśmowych z jednego falownika celem regulacji prędkości. Tryb skalarny powoduje, że falownik pracuje ze stałą częstotliwością nie kontrolując zachowania silników. Praca w trybie wektorowym wymagałaby kontroli prądu wyjściowego, który jest wypadkową (sumą wektorową) prądów poszczególnych silników. Taki sygnał zwrotny byłby dla falownika nieczytelny i mylący. :roll:

Jeśli nie wiadomo, co się dzieje przy sterowaniu wektorowym, a szczególnie z enkoderem, to warto przejść do trybu prostszego układowo - wektor bez enkodera albo skalarny. Miałem przypadek, że falownik w aplikacji z enkoderem wyłączał się. Zgodnie z poradą uzyskaną na infolinii producenta przeszliśmy na wektor bez enkodera i tak, jak przewidywał doradca, problem zniknął. Przyczyną było uszkodzone sprzęgiełko enkodera amortyzujące drgania. :shock:

Miałem też przypadek z silnikiem no-name, bez tabliczki, według sprzedawcy miał to być 0,75kW. Chodziło o sterowanie stałomomentowe (podawanie surowca ze stałym naciskiem, a obroty miały się dopasowywać do chwilowego odbioru). A więc wektor. Wpisałem w program moc 0,75kW i włączyłem autotuning. Jednak przy próbie pracy silnik zachowywał się bardzo dziwnie - raz ciągnął z pełną mocą, to znów utykał z momentem 5% znamionowego mimo podkręcania potencjometru. Zauważyłem, że w normalnych warunkach pracy prąd pobierany jest podejrzanie mały. Powtórzyłem autotuning wpisując moc 0,4kW i tym razem silnik zaczął robić to, czego od niego oczekiwałem. 8-)

Zwrócę jeszcze uwagę na drobną różnicę - przy sterowaniu skalarnym zadajemy częstotliwość i jest ona stała, obroty silnika są mniejsze o poślizg. W wektorze wartością zadaną są obroty i to je falownik stabilizuje. Natomiast gdy podglądamy częstotliwość, to zmienia się ona - waha się +/-0,3Hz. Nie należy się tym denerwować. :-D

Odpowiedz do tematu