|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
www.falowniki.com.pl |
 |
|
porównywarka, wyszukiwarka falowników |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Sinamics G150 zmiana charakterystyki |
| Autor |
Wiadomość |
rpiechota
|
Wysłany: 2011-09-07, 15:29 Sinamics G150 zmiana charakterystyki
|
|
|
Witam potrzebuje przeprogramować przekształtnik Sinamics G150 Chodzi mi o zmieniającą się ciągle częstotliwość.Ustawiona jest na nim regulacja wektorowa bez czujnika p1300=20 i to własnie ona powoduje skoki częstotliwości. Zasila ona wentylator z silnikiem 160KW. Mam instrukcje ale nie wiem który parametr zmienić :/
Wystarczy zmienić parametry Kp i Tn aby te wąchania nie były takie częste?
kp=20 ms Tn = 250ms tak jest ustawione. Czy jest jakiś parametr od czułości.
Czy po prostu zmienić charakterystykę na charakterystykę liniową
p1300=1 , ale przy zmianie charakterystyki trzeba tez coś jeszcze zmieniać? |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 44 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 289 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2011-09-08, 15:38
|
|
|
| W sterowaniu wektorowym występują fluktuacje częstotliwości, gdyż wielkością regulowaną są obroty, a nie f. Jeśli kogoś denerwują migające cyferki - lepiej użyć sterowania skalarnego (dla wentylatora nie będzie żadnego uszczerbku). Należy ustawić wtedy parametry występujące w skalarze, a więc przede wszystkim ch-kę U/f - można spróbować kwadratowej lub samemu zdefiniować "oszczędnościową", ale U/f liniowa też zadziała, do tego podbicia momentu dla niskich częstotliwości - w przypadku wentylatora znów symboliczne (np. z ustawień standardowych - fabrycznych). Czasem trzeba też wpisać "drugi garnitur" ograniczeń - zamiast ograniczeń momentu na poziomie np. 140% (istotne dla wektora) należy ustawić ograniczenie prądu na 140%. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|