PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki
wortal techniczny
falowniki - forum, instrukcje, nowości  Strona Główna falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
po co jest falownik?
Autor Wiadomość
kloshart 

Wysłany: 2011-07-06, 15:37   po co jest falownik?

Mam takie ogólne pytanie dot. falowników.
Otóż wiem juz ze falownik służy do zmiany prędkosci obrotowej silnika. podłączamy zasilanie do falownika z jednej z drugiej strony do silnika. kręcimy pokrętłem i silnika zwalnia i przyspiesza. prosze mi tylko jeszcze powiedzieć po co w falowniku wyjscia inne niz te UVW? czy oprócz silnika jak cos podłącze to jak tym sterować. mozna dopisać jakis program (jak do sterownika) który będzie sie realizaował niezaleznie od podłączonego silnika? Czy mozna powiedzieć że falownik to tak naprawde sterownik+panel operatorski+falownik? Czy mozecie mi podac jakies proste schematy podłaczeń takiego falownika w jakims układzie?
Dziekuje za pomoc.

bonanza

Wysłany: 2011-07-07, 22:15   

Wiele falowników ma prostsze lub bardziej złożone sterowniki, np. Teco, Twerd. Sterownik może realizować program czasowy, np. rozruch wentylatora o określonej godzinie, praca na 100% do osiągnięcia określonej temperatury, potem 1 godzina pracy z prędkością 50%, 1 godz. na 30% i wyłączenie. Dodatkowo pzy przekroczeniu temperatury ponad ileś tam - zmiana kierunku obrotów. Taki przykład z sufitu. Prawie każdy falownik ma też wbudowany regulator PID, dzięki czemu można tworzyć np. regulator ciśnienia pompy hydroforu podłączając zwykły przetwornik ciśnienia 0-6bar>4-20mA. Czułość, wzmocnienie, stabilność zapewni regulator PID programowany w falowniku.
Co do wyjść to najważniejsze są UVW, inne to tylko meldunki o osiągnięciu zadanej prędkości, przekroczeniu, prądu, awarii itp. albo sterowanie hamulcem elektromagnetycznym.

Odpowiedz do tematu