|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Naprawa falownika odłączonego od obciążenia. |
| Autor |
Wiadomość |
greg07
|
Wysłany: 2009-11-05, 17:34 Naprawa falownika odłączonego od obciążenia.
|
|
|
Witam i jako nowy pozdrawiam wszystkich forumowiczw,
Próbuje naprawić falownik zasilajacy turbinową pompę próżniową, (max 1200Hz/~120W, 72.000 obr./min,!) Leybold nt14 - trup, cisza. Bezpiecznik sprawdzony, . Nie mam schematu, ani możliwości naprawy w przyrządzie i próbuję znaleźć usterkę podłączjąc sieciowe napięcie zasilania falownika "na biurku". Mam pytanie, czy mogę zasilić ten falownik i próbować naprawiać, BEZ podłączonego obciążenia - silnika/turbiny? Nie chciałbym czegoś dodatkowo uszkodzić. Liczę, że np. być może uszkodzony jest zasilacz elektroniki
pozdrawiam
PS 1) Może ktoś podeśle link do podobnego przykładowego schematu/rozwiązania, abym mógł trochę więcej załapać teorii.
2) Jak dodać załącznik, daję ściężkę w "Przeglądaj" i "Dodaj załącznik" i nic. |
|
|
|
 |
greg07
|
Wysłany: 2009-11-05, 17:51
|
|
|
[img] [/img] |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 39 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 265 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2009-11-06, 19:20
|
|
|
| Nie powinno stać się nic złego przy próbie uruchomienia bez obciążenia - to normalna życiowa sytuacja. Zasilanie elektroniki jest na zwykłym żelaznym transformatorze? Można sprawdzić napięcia po jego wtórnej stronie (pomiar napięcia stałego i tętnień). Układy cyfrowe mają zwykle sciśle zdefiniowane napięcia zasilające - np. większość układów TTL wymaga 5V między nóżką 7 i 14. Łatwo to sprawdzić. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 7 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|