PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki
wortal techniczny
falowniki - forum, instrukcje, nowości  Strona Główna falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
LS i5PA - rezystor - JOG
Autor Wiadomość
MeloSeb

Wysłany: 2011-11-20, 15:23   LS i5PA - rezystor - JOG

Niedawno podłączałem falownik LS iP5A 160kW z pompą 150kW.
Witam, mam pytanie. Czy muszę podłączać ten rezystor DB, jeśli na pompie nie ma żadnego hamulca tylko w falowniku jest ustawione "DEC = 20s" przy wyłączeniu pompy. Poza tym jest jeszcze kwestia tego że pompa pompuje wodę na dosyć dużą odległość i wysokość, co sprawia że gdy falownik wyłączy pompę to woda ściekając zpowrotem jeszcze przez chwilę kręci silnikiem w przeciwną stronę. Ogólnie prosiłbym o wytłumaczenie opcji rezystora i zacisku P1+ i N- (bo mam problem z zrozumieniem tych funkcji).

Druga sprawa: Całość jest skonfigurowana w trybie PID zadawane ciśnienie potencjometrem a sprzężenie zwrotne przetwornikiem ciścienia 4-20mA. I to jest funkcja Automat. Natomiast chcę jeszcze mieć opcję uruchomienia ręcznego ze stałym ustawionym ciśnieniem. Myślę tutaj o funkcji Jog. W parametrze Jog wpisałem ciśnienie i teraz żeby go uruchomić podaję sygnał na zacisk M(tam gdzie jest ustawione JOG w opcjach) oraz zacisk M(FRWD). Czy dobrze rozumiem całą tą sytuację? Czy trzeba to jakoś inaczej rozwiązać.

Proszę o doradztwo w obu kwestiach.

bonanza

Wysłany: 2011-11-20, 19:57   

Pompa powinna mieć zawór zwrotny - uderzenia hydrauliczne potrafią być groźne i to już przy mniejszych pompach. Stopniowa deceleracja jest tu rozsądnym zabiegiem, przedział 20 sekund zupełnie wystarczy. Rezystor hamujący w takiej sytuacji jest zbyteczny. Co innego wentylator, który potrafi sam się kręcić 5 minut - energia kinetyczna jest bardzo duża.
JOG to "pełzak" i nie wiem, jaka jest logika działania LS - czy będzie on działał w pętli sprzężenia zwrotnego. Zwykle prędkość manewrowa ustawiana jest na stałe Hz, chodzi o to, aby bezpiecznie poruszyć z miejsca maszynę (raczej nie pompę) przy czynnościach obsługowych. Już prędzej nadawałyby się do tego częstotliwości krokowe, ale one również mogą być stricte "częstotliwościami" wyrażonymi w Hz. Jeśli instrukcja wyraźnie nie opisuje, co jest w pętli PID PV, a co SV - trzeba delikatnie wypróbować.

MeloSeb

Wysłany: 2011-11-22, 17:00   

Bonanza, dzięki za odpowiedź. Teraz jestem upewniony że wszystko powinno być dobrze podłączone. Jednak prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie tej kwestii rezystora. Chodzi mi o to że jak silnik ma długi wybieg i chciałbym go hamować falownikiem to trzeba stosować rezystor (jaki, jak mam obliczyć jego opór) podłączając go pod zaciski P1 i P2. I tylko wtedy gdy programuję funkcję hamowania. Czy chodzi o to że jak mam silnik z hamulcem to trzeba jakiś moduł hamujący (czoper) i do niego podłącza się dopiero rezystor a sam czoper do falownika w miejsce P1i2+
Druga sprawa, zacisk N(-).
Dodatkowo zauważyłem jeszcze na schematach że chyba jak nie ma tego czopera to ma być zwora na P1i2+ ?

Prosiłbym bardzo o wytłumaczenie tych zagadnień.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam

INFORMACJA
Gość
Wysłany: 1970-01-01, 01:00   

Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować
Ten temat zawiera: 5 postów.

Odpowiedz do tematu