|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Jałowy (bieg) |
| Autor |
Wiadomość |
Typ
|
Wysłany: 2010-12-10, 02:17 Jałowy (bieg)
|
|
|
Eksperyment: Próbowałem uruchomić prawie nieobciążony silnik 90kW (zapotrzebowanie momentu hamującego na poziomie 12kW, rozruch lekki) za pomocą falownika 40kW. Niestety, pomimo żmudnego majstrowania przy krzywej V/f nie udało mi się poderwać silnika do ruchu. Prąd rozruchowy osiągał wartość nawet ok. 160 A zanim falownik odstawiał się zgłaszając przeciążenie. Niby wszystko zgodnie z oczekiwaniami, bo i mój eksperyment należy do gatunku tych... co to normalni ich nie robią.
Pytanie: czy dałoby się "oszukać" falownik tak, żeby"widział" silnik 40kW, bo przecież zapotrzebowanie na moc czynną jest procentowo prawie żadne, zarówno dla silnika jak i falownika? Gdybym miał silnik 40kW nie byłoby wszak żadnego problemu. Czy w silniku indukcyjnym dodając jakieś elementy od strony stojana mamy możliwość ograniczenia prądu magnesowania (rozruchowego) tak by zachować jakieś jeszcze "pozory" momentu rozruchowego na wale? Wiem ze szkoły, że jest to możliwe zwiększając np. rezystancję obwodu wirnika ale niestety silnik jest klatkowy.
Dla utrudnienia: nie posiadam falownika wektorowego. |
|
|
|
 |
Nord

|
Wysłany: 2010-12-10, 08:45
|
|
|
| Masz możliwość wprowadzenia wartości prądu biegu jałowego? |
|
|
|
 |
Typ
|
Wysłany: 2010-12-10, 11:00
|
|
|
Tak.
Niestety, nie zauważyłem tego parametru. Musiał on wobec tego pozostawać na wartości domyślnej - 44A. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 9 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|