|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Jaki falownik kupić, aby silnik 0,37kW nie tracił momentu |
| Autor |
Wiadomość |
jantar2005
|
Wysłany: 2011-02-27, 13:21 Jaki falownik kupić, aby silnik 0,37kW nie tracił momentu
|
|
|
Witam...
... zbudowałem maszynę w której posuw jest zrealizowany motoreduktorem o mocy 0,37kW. Za pośrednictwem allegro dotarłem do firmy handlującej m.in. falownikami Siemensa. W rozmowie telefonicznej szef zapewnił mnie że jego falowniki (Sinamics G110) zapewniają 100% momentu obrotowego silnika w całym zakresie 0-50Hz. Niestety kłamał. Kiedy posuw idzie w górnych zakresach częstotliwości 30-50Hz to nic go nie jest w stanie zatrzymać, ale kiedy idzie wolno 2-10Hz to byle wiórek lub drzazga w łańcuchu pociągowym go zatrzymuje. Tak nie może być.
Proszę Szanownych Kolegów o radę jaki falownik w rozsądnej cenie może wyeliminować ten problem. |
|
|
|
 |
norman

Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 44 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-02-27, 13:50
|
|
|
Falownik który kupiłeś ma sterowanie skalarne U/f. To jest podstawowa przyczyna że ten falownik nie trzyma momentu przy obniżaniu częstotliwości.
Powinieneś zakupić falownik ze sterowanie wektorowym ( bezczujnikowym ) .
Falownik ten będzie starał się utrzymywać moment Twojego silnika.
Oczywiście żadnym falownikiem ( elektroniką ) nie jesteś w stanie podwyższyć momentu jaki fabrycznie jest uzyskiwany z silnika. |
|
|
|
 |
jantar2005
|
Wysłany: 2011-02-27, 15:05
|
|
|
Dzięki norman...
... ale ja niezbyt jasno zapytałem więc doprecyzuję.
Proszę o zaproponowanie mi konkretnych modeli falowników o których wiadomo że są wektorowe, bo na allegro prawie wszystkie są opisane jako wektorowe a nawet U/f
Ja nie potrafie rozstrzygnąć który z tych parametrów jest prawdą.
A nie mogę i nie chcę znowu dać się oszukać. |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 10 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|