|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
www.falowniki.com.pl |
 |
|
porównywarka, wyszukiwarka falowników |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
jaki falownik do motoreduktora |
| Autor |
Wiadomość |
egar
|
Wysłany: 2011-02-07, 13:04 jaki falownik do motoreduktora
|
|
|
Witam serdecznie
posiadam tunel suszący, gdzie potrzebuję mieć płynną rgulację prędkośći przesuwu taśmy w zakresie 0 - 3 m/min, średnica wałka napędowego 100 mm.
Teraz taśmę napędza silnik z motoreduktorem ,1 fazowy :
Silnik Arnold Muller
Typ : RDE - 80-2
Kw 0,3/2000
195 Volt
4,35 Amp
0,2800 u/min
przy pomocy autotransformatora, niestety bardzo nierówna praca, zwalnia-przyspiesza.
Czy i jaki falownik (1 fazowy ) można zastosować do regulacji obrotów posiadanego motoreduktora ?
sugerowano mi zmianę na silnik 3 fazowy, ale zmiana silnika i istniejącego podłączenia w tunelu generuje dodatkowe koszty, których chcę uniknąć.
Proszę o przystepną informację, jestem laikiem w tej dziedzinie.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 44 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 289 Skąd: Poland
|
|
|
|
 |
napedy

Pomógł: 16 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 107 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-02-08, 00:37
|
|
|
| egar napisał/a: | | sugerowano mi zmianę na silnik 3 fazowy |
Dobrze Ci sugerowano, ponieważ z punktu widzenia ekonomicznego podejrzewam że taniej będzie wymienić silnik + nowy falownik 1x230/3x230 niż kupić jeden falownik 1x230/1x230.
Wiem że one są 2 x droższe.
Z reguły te falowniki z wyjściem 1-fazowym w 90 % przypadków stosuje się do wentylatorów.
Twoja aplikacja nie jest wymagająca ponieważ jest tam bardzo duże przełożenie więc jest szansa że ten falownik poradzi sobie .
Jednakże polecałbym zmianę silnika na 3-fazowy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|