|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Jak zabezpieczać kilka silników na jednym falowniku? |
| Autor |
Wiadomość |
Mechanick
|
Wysłany: 2012-01-01, 12:14 Jak zabezpieczać kilka silników na jednym falowniku?
|
|
|
Mam falownik Danfossa VLT a na nim pracują 4 jednakowe wentylatory. Na wejściu do falownika dałem bezpieczniki. Na wyjściu z falownika przed każdym wentylatorem dałem wyłącznik Danfossa CTI15 by zabezpieczyć każdy wentylator osobno przed przeciążeniem/zwarciem.
Co sądzicie o tym układzie? Zabezpieczony prawidłowo? |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 44 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 289 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2012-01-02, 18:34
|
|
|
| Pewnie będzie to działać wieki bez żadnej awarii, widziałem też takie rozwiązania w firmowych maszynach, ale niektórzy zalecają dawać zwykły "termik" w szereg z silnikiem, a styk termika, który zwykle rozłącza obwód cewki stycznika dać w torze startu falownika (w tym przypadku 4 w szereg). W takim układzie 1 wentylator bierze nadmierny prąd > stają wszystkie. To dlatego, że nigdy do końca nie wiadomo, co się stanie przy rozłączaniu prądu uszkodzonego silnika (przepięcie na wyjściu falownika). |
|
|
|
 |
Mechanick
|
Wysłany: 2012-01-02, 18:43
|
|
|
Ja nie chcę by awaria jednego wentylatora wyłączała mi cały układ. Pozostałe wentylatory sobie wtedy wydajnościowo poradzą, tylko zwiększą się ich obroty bo mam zapas mocy.
Urządzenie wtedy nadal pracuje a ja mam czas na naprawę jednego wadliwego silnika. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|