|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika
lg |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
falownik Altivar66 - moment obrotowy % |
| Autor |
Wiadomość |
bartek_tychy
|
Wysłany: 2011-01-07, 09:55 falownik Altivar66 - moment obrotowy %
|
|
|
Witam,
jestem nowy na forum i nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, Panowie mam taki problem, na uczelni miałem pomiar parametrów silnika klatkowego silnik zasilany był własnie przez falownik Altivar 66 i tutaj moje pytanie jest tam parametr mot. torque czyli jak rozumie moment obrotowy ale jest on wyrazony w % moglby mi ktos wytlumaczyc a najlepiej rozpisac jakis wzor o co chodzi z tym momentem jak go sie wylicza bo z tego parametru musze wyciagnac troszke innych wartosci a nie ukrywam ze te procenty mnie przerazaja ;]
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bonanza

Pomógł: 44 razy Dołączył: 23 Lut 2009 Posty: 289 Skąd: Poland
|
Wysłany: 2011-01-09, 09:30
|
|
|
W stosunku do jakiegoś tam momentu znamionowego, czyli wynikającego z wpisanych przez nas parametrów silnika (moc, prąd znam.). Jest to odczyt oparty na mierzonym przez falownik prądzie czynnym silnika (składowa bierna przy małym obciążeniu potrafi być dużo większa od czynnej).
Constant torque deklarujemy przy transporterach, podnośnikach, napędzie maszyn, gdzie potrzebna "siła pociągowa" nie rośnie z prędkością. Wtedy falownik stosuje ch-kę U/f=const. z ew. podbiciem (boost) rzędu 15% w okolicach 10% prędkości obr. (5Hz) dla poprawienia startu i niwelacji oporu el. uzwojeń.
Variable t. to ch-ka dla pomp i wentylatorów, gdzie moment potrzebny znacznie maleje ze spadkiem prędkości (wielki wentylator da się obrócić ręką). Daje to dużą oszczędność energii el. przy obniżonych obrotach (kwadratowa ch-ka U/f). Ale w tej opcji falownik nie zdoła ruszyć z obciążeniem stałomomentowym (np. lina z ciężarem na bębnie). |
|
|
|
 |
pawka_pk
Wentylacja
Wiek: 31 Dołączył: 02 Gru 2010 Posty: 2 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2011-01-09, 22:15 Jak skomunikować się z Altivarem 66
|
|
|
| Koledzy nie mam panela do Altivara 66 i chciałbym się skomunikować z nim za pomocą PC. Mam program, instrukcję jak zrobić kabelek i nic nie działa. Przy gnieździe D-sub w falowniku zauważyłem napis RS- 422 więc konwerter muszę mieć ?? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|