PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika lg

PARTNER FORUM

falowniki - forum, instrukcje, nowości  Strona Główna falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
falownik Altivar66 - moment obrotowy %
Autor Wiadomość
bartek_tychy

Wysłany: 2011-01-07, 09:55   falownik Altivar66 - moment obrotowy %

Witam,

jestem nowy na forum i nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, Panowie mam taki problem, na uczelni miałem pomiar parametrów silnika klatkowego silnik zasilany był własnie przez falownik Altivar 66 i tutaj moje pytanie jest tam parametr mot. torque czyli jak rozumie moment obrotowy ale jest on wyrazony w % moglby mi ktos wytlumaczyc a najlepiej rozpisac jakis wzor o co chodzi z tym momentem jak go sie wylicza bo z tego parametru musze wyciagnac troszke innych wartosci a nie ukrywam ze te procenty mnie przerazaja ;]

Pozdrawiam

bonanza

Wysłany: 2011-01-09, 09:30   

W stosunku do jakiegoś tam momentu znamionowego, czyli wynikającego z wpisanych przez nas parametrów silnika (moc, prąd znam.). Jest to odczyt oparty na mierzonym przez falownik prądzie czynnym silnika (składowa bierna przy małym obciążeniu potrafi być dużo większa od czynnej).
Constant torque deklarujemy przy transporterach, podnośnikach, napędzie maszyn, gdzie potrzebna "siła pociągowa" nie rośnie z prędkością. Wtedy falownik stosuje ch-kę U/f=const. z ew. podbiciem (boost) rzędu 15% w okolicach 10% prędkości obr. (5Hz) dla poprawienia startu i niwelacji oporu el. uzwojeń.
Variable t. to ch-ka dla pomp i wentylatorów, gdzie moment potrzebny znacznie maleje ze spadkiem prędkości (wielki wentylator da się obrócić ręką). Daje to dużą oszczędność energii el. przy obniżonych obrotach (kwadratowa ch-ka U/f). Ale w tej opcji falownik nie zdoła ruszyć z obciążeniem stałomomentowym (np. lina z ciężarem na bębnie).

pawka_pk 
Wentylacja

Wysłany: 2011-01-09, 22:15   Jak skomunikować się z Altivarem 66

Koledzy nie mam panela do Altivara 66 i chciałbym się skomunikować z nim za pomocą PC. Mam program, instrukcję jak zrobić kabelek i nic nie działa. Przy gnieździe D-sub w falowniku zauważyłem napis RS- 422 więc konwerter muszę mieć ??

Odpowiedz do tematu