|
| PARTNER FORUM |
Automatyka Przemysłowa - energoelektronika |
PARTNER FORUM |
 |
falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.
|
|
Dobór falownika |
| Autor |
Wiadomość |
bombello
|
Wysłany: 2011-01-31, 11:58 Dobór falownika
|
|
|
Witam. Potrzebuję pomocy z doborem falownika, szukałem i mają różne opcje.
Potrzebuję go zastosować do silnika 4kW co wiem falownik też musi być co najmniej 4kW.
Tyle, że chciałbym aby ten silnik wykonywał określoną liczbę obrotów np 50 po czym musiałby zawsze się zatrzymywać mniej więcej w tym samym miejscu. Po zatrzymaniu musiałby odczekać od 1 do 0,5s i ponownie wykonać ten cykl.
Moje pytanie jest takie czy jakimkolwiek falownikiem jestem w stanie to zrobić czy będzie potrzeba inne użądlenia ? I Potrzebowałbym do tego licznik który by liczył cykle od momentu uruchomienia. |
|
|
|
 |
IGBT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 179 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-01, 15:42
|
|
|
| Jeżeli poza zliczaniem ilości obrotów zależy również na zachowaniu pozycji zatrzymania to trzeba zastosować sprzężenie np. od enkodera. Dodatkowo jeśli zatrzymanie ma być gwałtowne a moment bezwładności jest duży to trzeba dołożyć rezystor hamowania. Logikę jaką opisujesz posiada np. falownik Vacon serii NXP wyposażony w odpowiednią aplikację sterującą. Wał silnika zatrzyma się po wykonaniu określonego cyklu pracy dokładnie w tym samym punkcie od którego wystartował z dokładnością zależną od rozdzielczości enkodera. |
|
|
|
 |
mirko_crocop
|
Wysłany: 2011-02-09, 10:31
|
|
|
witam
Falownik ABB serii ACS355 posiadają funkcję o której piszesz. Nie ma potrzeby zastosowania sprzężenia. Falownik zatrzymuje się zawsze w tej samej odległości (oczywiście w zależności od prędkości czas zatrrzymania bedzie rózny ale droga ta sama).
Do zliczania można wykorzystać licznik falownika. Myśle że przy odrobinie kombinacji można to zrobic bez dodatkowego osprzętu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
INFORMACJA
Gość
|
Wysłany: 1970-01-01, 01:00
|
|
|
Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować Ten temat zawiera: 9 postów. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|