PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

falowniki - forum, instrukcje, nowości  Strona Główna falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DKC 11.3-100-7-FW firmy Rexrofh Problem z diodą DSI 30-16AS
Autor Wiadomość
polikon 

Wysłany: 2011-12-11, 12:00   DKC 11.3-100-7-FW firmy Rexrofh Problem z diodą DSI 30-16AS

Jako nowy na tym forum, Witam wszystkich.
Mam problem z falownikiem DKC 11.3-100-7-FW firmy Rexrofh. Ostatnio miałem małą eksplozję (może nie tak małą) w trzech falownikach tego typu i w jednym DKC 11.3-40-7-FW. Poleciały ( eksplodowały ) mostki prostownicze na zasilaniu napięciem sieciowym i dodatkowo diody w układzie ogranicznika prądowego, ( wytracanie energii podczas hamowania silnika ) bynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam do nich żadnego schematu ideowego. A z schematu blokowego tak wynika.
I właśnie z tymi diodami mam problem. Oryginalnie są tam montowane diody DSI 30-16AS ( 30A 1600V ) w obudowie TO-263AA. Których nigdzie nie mogę dostać.
I tu moja prośba. Czy ktoś zna jakieś zamienniki tej diody?
Jak nie dostanę oryginalnej diody to spróbuję zastosować inną, tylko mam dylemat. Dioda jest podłączona równolegle z przekaźnikiem i rezystorem dużej mocy, katoda jest podłączona na wejściu napięcia dodatniego ( po wyprostowaniu napięcia sieciowego ) na przekaźnik a anoda na wyjściu przekaźnika. Wyjście przekaźnika podaje napięcie bezpośrednio na tranzystory mocy. Ale obudowa TO-263AA ma dwa wyprowadzenia i na każdym jest anoda a katoda jest na radiatorze. I nie wiem czy te dwa wyprowadzenia są zwarte w obudowie, czy tam jeszcze coś siedzi. Na płycie głównej są dwa piny do przylutowania anod. Wyprowadzenie 1 diody jest lutowane do pinu prądowego a anoda na wyprowadzeniu 2 do małego pinu, z którego nie mogę znaleźć żadnego odprowadzenia do innego elementu na płycie, problem to zabezpieczona cała płyta główna lakierem, a nakłuwanie kilkuset punktów lutowniczych na płycie wielo warstwowej mija się z celem.
Powie ktoś, że to oczywiste, że są zwarte, ale biorąc pod uwagę jak ciężko cokolwiek dowiedzieć się o tej diodzie i że nie mogę w żadnym katalogu (sklepowym) znaleźć podobnej diody (chodzi o układ wyprowadzeń) i to, że jak się dowiedziałem firma, która produkuje te diody ma profil produkcji pod konkretne zamówienia i nie ma żadnych zamienników dla ich produktów, to nabieram wątpliwości czy jest to takie oczywiste.

bonanza

Wysłany: 2011-12-12, 16:30   

Ta dioda jest na alldatasheet, a oznaczenie jest ogólnie stosowane, nie tylko dla OEM.
link: http://www.alldatasheet.c...d=DSI%2030-16AS
Trzeba klikać do skutku, aż otworzy się PDF.
http://pdf1.alldatasheet..../DSI30-16A.html
Trzej Chińczycy mają to na magazynie: Distributor's Inventory

Odpowiedz do tematu