PARTNER FORUM Automatyka Przemysłowa - energoelektronika

PARTNER FORUM

www.falowniki.com.pl
porównywarka, wyszukiwarka falowników
falowniki - forum, instrukcje, nowości  Strona Główna falowniki - forum, instrukcje, nowości
Falowniki forum, centrum informacji, instrukcje, porady, dobór falowników, wymiana doświadczeń. Nowości od producentów.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zapady napięcia
Autor Wiadomość
artur27 

Wysłany: 2011-09-23, 19:32   zapady napięcia

Witam.
W zakładzie którym wykonywałem pomiary są dosyć duże zapady napięcia, są one błyskawiczne ale miernik pokazuje nawet 180 wolt, a sekundę później wraca do 230 wolt i tak co 2 minuty. Są one spowodowane w chwili załączania się patelni o mocy 4 x 2500 watt w zgrzewarce, czy taki stan rzeczy może zaszkodzić falownikowi firmy Danfoss VLT AutomationDrive FC 302 który jest zainstalowany w sprężarce śrubowej o mocy silnika 18,5 kW.
Pozdrawiam Artur

IGBT

Wysłany: 2011-10-03, 15:52   

Ten Danfoss pewnie ze względu na moc jest 3 fazowy.
Pytanie do ilu spada napięcie 3 fazowe i czy we wszystkich fazach?
Jeżeli nie we wszystkich, to gdy falownik nie pracuje z dużym obciążeniem napiecie DC może pozostać na poziomie normalnym ok 520-540V.
Można poobserwować napięcie DC w monitoringu przemiennika czy i tam spada i do ilu.
Procentowo licząc spadek ok 20-25% nie powinien być szkodliwy. Szyna DC jeśli czas zaniku czy przysiadu napięcia jest jak piszesz błyskawiczny, nie zdąży się rozładować i nie będzie następowało ponowne ładowanie DC przez rezystory ładowania, które przy zbyt częstym ładowaniu mogą się przepalić (jeśli tak jest rozwiązane ładowanie w Danfossie).

artur27 

Wysłany: 2011-10-03, 20:25   

Witam.
Miedzy fazowo wygląda to tak że na wejściu zasilania falownika jest to 398 volt - 385 volt i jest symetryczne na wszystkich trzech fazach, ale to tak jak pisałem jest to sekundowy zapad napięcia i tak co 2 minuty. Nie mam na chwilę obecną dostępu do tego falownika wiec nie mogę pomierzyć DC, ale jak będę miał to pomierzę bardzo dobrym miernikiem.
Pozdrawiam Artur

INFORMACJA
Gość
Wysłany: 1970-01-01, 01:00   

Aby zobaczyć resztę postów, musisz się zalogować
Ten temat zawiera: 5 postów.

Odpowiedz do tematu